Tiesitkö, että yhtiölläsi saattaa olla tuntuvaa kapasiteettia kasvaa? Esimerkiksi yritysostoin.
Jos yhtiösi on kannattava alhaisella velkaisuudella sillä on lähtökohtaisesti hyvä velkakapasiteetti. Se tuo joustavuutta ja taloudellista liikkumavaraa. Yhtiöllä voi olla mahdollisuus rahoittaa investointeja ja jopa merkittävän kasvuloikan osittain tai kokonaan lainalla. Pankit edellyttävät yleensä kahta keskeistä taloudellista kestävyyttä kuvaavaa kovenanttia lainoilleen:
1) Omavaraisuusaste vähintään n. 30%
2) Nettovelat / käyttökate enintään n. 4
Pidemmällä aikavälillä kumpikin odotetaan olevan keskimäärin näitä parempia, mutta ajoittain tasojen perusteltu haastaminen voi olla hyväksyttävää. Eli jos yhtiösi omavaraisuus on esim. 60% ja nettovelat/käyttökate noin 2, voisit mahdollisesti nostaa tuntuvasti lisää lainaa ja edelleen pysyä kovenanttien rajoissa.
Entä jos yrityksellesi lisäksi löytyisi lisää oman pääoman ehtoista rahoitusta, niin lainamäärä voi mahdollisesti vielä kasvaa edellisestä. Mitä strategisia arvonkasvatusliikkeitä voisittekaan tehdä tuolla pääomalla?
Ratkaisevaa on luonnollisesti se, että myös ostokohde täyttää terveyskriteerit lainarahoitukselle sillä pankin kannalta puntarissa on kokonaisuus lainanoton ja yritysjärjestelyn jälkeen, eli uuden kokonaisuuden taloudellinen kestävyys pitää olla uskottavalla pohjalla. Vakuudet pitää olla riittävät, kovenanttien on kestettävä ja lainojen pitää lähtökohtaisesti voida lyhentää liiketoiminnan kassavirralla normaalisti. Lainanantajan ja -ottajan intressit ovat siis yhteiset.
Tällä hetkellä odotetaan markkinakorkojen hiljalleen laskevan inflaation rauhoituttua, mikä tulee vähentämään velkavivun suhteellista riskiä. Sitä mukaan kun lainoja lyhennetään riski vähenee edelleen.
Nyt on siis hyvä hetki kalibroida yritysostostrategianne ja hakea valmiuksia taantumaa seuraavaan nousuun. Valuaatiot ovat myös kohtuullisempia nyt kun korkeasuhdanteen aikana, jolloin arvonluonnin lähtökohdat ovat hyvät ellei erinomaiset.
Tämä kirjoitus ei ole kehotus holtittomaan velkaantumiseen, se on muistutus velan hyödyntämisen mahdollisuudesta osana kasvustrategiaa ja arvonluontia sekä sen suhteuttamisesta suhdanteiden mukaiseen riskitasoon.
Lopuksi, yrityskauppaa voi myös tehdä osakevaihdolla, jolloin rahoitusta ei tarvita lainkaan, tai enintään 10% kauppahinnasta. Silloin hintana on jaettua omistusosuutta uudesta kokonaisuudesta ja sitoutuminen yhteiselle arvonkasvatusmatkalle. Plussana on lisäksi osakevaihdon verotehokkuus myyjän kannalta.
Comments