top of page

Ensimmäinen vuoteni vuokrajohtajana

Moni on osoittanut kiinnostusta kuulla miten olen päätynyt vuokrajohtajaksi ja miten olen pärjännyt ja viihtynyt siinä roolissa. On ollut ilo kertoa heille tarinani ja lisäksi todeta, että olen sekä pärjännyt, että viihtynyt erinomaisesti. Siksi päätin kirjoittaa ensimmäisen vuoden kokemuksistani jaettavaksi verkostolleni ja sitä kautta muille mahdollisesti kiinnostuneille ja uraansa pohtiville.

Oma urani on oikeastaan alusta alkaen tukenut vuokrajohtajaksi siirtymisen jossakin vaiheessa uraa. Kaksi vuosikymmentä on nyt sekä takana, että edessä. Koen tämän hetken olevan siihen oivallinen. Ensimmäisen puolierän aikana olen toiminut niin liikkeenjohdon neuvontapalveluissa, kuin johdon eri tehtävissä, muutamissa eri yrityksissä. Olen profiililtani konsultin (ehkä käytännöllisempi) ja johtajan (ehkä fasilitoivampi) välimaastossa ja olen halunnut ylläpitää ja kehittää tätä profiilia. Matkalla olen omaksunut vahvan kyvyn uuden oppimiseen, hallitsemaan ja johtamaan liiketoimintaa, taloutta ja muutosta, eli ihmisiä. Lisäksi opin kantamaan vastuuta omasta työstäni, sekä tuulisten vaiheiden kautta omasta työllistymisestäni. Kaksi viimeisintä ovat vuokrajohtamisen perusedellytyksiä.

Olen tiedostanut vuokrajohtamisen vaihtoehtona pitkään, siirtyminen tähän rooliin ei kuitenkaan ollut suoraviivainen. Perustin yritykseni Capwise jo 2008 keväällä, jolloin sain tilaisuuden tehdä ensimmäisen toimeksiantoni ollessani hetken töiden välissä. Kevättalvella 2014 kokeilin taas siipiäni konsulttiyrittäjänä, ollessani uudemman kerran töiden välissä, päätyen parin toimeksiannon jälkeen kuitenkin uuteen kiinnostavaan vakituiseen työsuhteeseen. Perheellisenä tunnistin myös itsessäni sen verran turvallisuushakuisuutta, etten uskaltanut nojata puhtaasti omaan persoonaani ja ammattitaitooni ja jatkaa konsulttiyrittäjänä siinä vaiheessa vaikka eri signaalit tukivatkin sitä.

Reilu vuosi sitten tammikuun lopussa 2016 sain kuitenkin viileät jäähyväiset liiketoimintajohtajan roolistani. Aiempien omien ja tuttavien kokemusten kautta tiesin, että hyvän työpaikan löytäminen voi kestää hyvinkin pitkään. En kuitenkaan ollut valmis tekemään uuden työn suhteen kompromissia nopeuttaakseni työn löytämistä. Siispä, nostin yritykseni Capwisen lipun salkoon ja jätin työnhaun aloittamatta. Ei kestänyt kuin 6 viikkoa kunnes aloitin ensimmäisen toimeksiantoni sijoitusyhtiön CFO:n roolissa (toimeksiannon ohjasi tuttu headhunter). Paikkasin kriittisen aukon rekrytointiprosessin ajan pari kuukautta. Herkullinen alku. Sitä seurasi saumattomasti 5 kuukauden mittainen CEO rooli start-up yhtiössä (toimeksiannon välitti interim-välittäjä). Haasteellinen ja hyvin antoisa strategian kirkastus, toiminnan suuntaus ja rahoitus case. Lokakuussa neuvottelin kolmesta eri toimeksiannosta, kerin potea miesflunssaa olohuoneen sohvalla, samalla tehden nettisivuja ja kirjoittaen blogeja Linkediniin. Marraskuun alussa aloitin nykyisessä toimeksiannossani CFO:n roolissa fintech yhtiön skaalautumista tukemassa (vanha kontakti taustalla).

Näiden toimeksiantojen aikana olen saanut yhteydenottoja interim-välittäjiltä ja muilta kontakteiltani, kysellen jospa olisin käytettävissä. Tässä tuleekin vastaan yhden miehen firman heikko skaalautuvuus. Yhteydenotot osoittavat sen, että markkina on herännyt vuokrajohtamiseen sekä sen tärkeimmän, että verkostoni kantavat.

Mitkä sitten ovat vuokrajohtamisen hyvät ja huonot puolet?

Plussat:

  • Oppiminen. Kohtaan uusia ihmisiä ja uusia liiketoimintoja. Kehityn jatkuvasti. Opin oman johtamistyylini punaisen langan. Huomaan, että toimeksiannosta riippumatta tietyt ominaisuuteni korostuvat toistuvasti. Tässä on arvoa!

  • Jakaminen. Koen hyvin antoisaksi sen, että voin ammentaa jo kohtuullisen reilusta kokemuspohjastani ja tarjota sitä useammalle hyödyksi. Usein se konkretisoituu pienten asioiden kautta, kuten miten pystyn selkeyttämään ja yksinkertaistamaan monimutkaisuutta, vaikuttamaan muiden yhteistyöhön, aikaansaamaan oivalluksia tai vahvistamaan toisten käsityksiä.

  • Vapaus. Yrittäjänä toimiessa vapausasteita on hivenen enemmän kuin työ-/toimisuhteessa. Asenteeni on kuitenkin vahvasti asiakaslähtöinen, joka tuota ensimmäistä tahdittaa.

  • Palaute. Koen hyvin palkitsevana toimeksiannon päätteeksi saatua palautetta. Vuokrajohtajana olen läsnä ja integroitu osa toimeksiantajan organisaatiota, jolloin minua opitaan tuntemaan aivan eri tavalla kuin monia muita palveluntarjoajia. Se heijastuu suoraan palautteisiin.

  • Ansainta. Uutta toimeksiantoa sopiessani arvoni mitataan aina uudelleen ehtojen ja hinnoittelun kautta, jota tukee aiemmat toimeksiantoni ja niistä saamani palaute.

  • Työelämä muuttuu joustavammaksi. Tämän päivän vuokrajohtajana olen tässä kehityksessä eturintamassa ja päivä päivältä iskukykyisempi työelämän murroksessa.

Miinukset:

  • Toimeksiantojen kestäessä oma markkinointi ja verkottuminen saattaa kärsiä.

  • Toimeksiantojen välillä voi kulua pitkähkö aika. Se riippuu itsestäni ja aktiivisuudestani. Kytkös edelliseen siis.

  • En välttämättä pääse nauttimaan toimeksiantoni aikana aikaansaaduista pitkäkantoisista vaikutuksista/tuloksista, koska yleensä toimeksianto päättyy lähemmän tavoitteen realisoimiseen. Toisaalta olen ollut mukana kiinnostavalla matkalla luomassa uusia kestäviä uria, joka sekin on hyvin antoisaa.

  • ? vaikeata keksiä muita miinuksia, kun työstäni nautin täysin rinnoin.

Vaihtaisinko vakituiseen työhön?

Työn muotoa en enää pidä ratkaisevana. Siipeni kantavat työn muodosta riippumatta. Minulle ratkaisevaa on m.m. työn merkityksellisyys, haasteellisuus, yhteisöllisyys ja jatkuva kehittyminen. Harkitsisin hyviä vaihtoehtoja arvioiden niitä sisimpiä ambitioitani ja arvojani vastaan. En vaihtaisi kevyin perustein.

Entä, suosittelisinko vuokrajohtamista ura-vaihtoehtona muille?

Lähtökohtaisesti kyllä. Jos ammattitaitosi on vankkumaton, pidät muutoksesta, olet nopea oppimaan ja ottamaan uusia tilanteita haltuun sekä olet tuloshakuinen ja aikaansaava, niin voisit pärjätä hyvin. Sinun on sulauduttava sujuvasti ja luontevasti uusiin yhteisöihin ja tultava hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi, jos verkostosi ovat hyvät ja olet ulospäin suuntautunut ja positiivisesti ajatteleva, niin saat todennäköisesti aina uusia toimeksiantoja. Menestyt varmasti!

Jos sen sijaan olet kovin turvallisuushakuinen ja vierastat ajatusta markkinoida ja myydä itsesi yhä uudelleen, riski voi olla sinulle liian suuri. Oletko valmis haastamaan itsesi? Voisit löytää itsestäsi uusia ulottuvuuksia.

Jos olet väsynyt nykyiseen työhösi ja uraasi ja haaveilet jostakin uudesta, niin vuokrajohtaminen voi olla luonteva vaihtoehto. Mutta tunnista itsesi rehellisesti edellä mainituista ennen kuin teet liikkeesi. Tyytymättömänä ei kuitenkaan kannata jatkaa nykyisellään pitkään - siitä kärsii itsesi lisäksi niin perheesi kuin työyhteisösi - tee asialle jotain, ennen kun joku muu tekee sen puolestasi.

Jos taas olet meritoitunut johtaja tai asiantuntija ja olet tällä hetkellä töiden välissä ja olet ollut jo jonkin aikaa, sinun kannattaa ehdottomasti ottaa tulevaisuutesi omiin käsiisi. Ala tarjota johtamista palveluna! Älä tuhlaa yhtään päivää enempää. Jostakin toimeksiannosta saattaa vaikka löytyä seuraava vakituinen työsi jos sitä sattuisit suosimaan.

Miten suuntaan tästä eteenpäin?

Opittuani ensimmäisen vuoden toimeksiannoista, pyrin jatkossa keskittymään yhä vahvemmin omaan punaiseen lankaani, eli siihen osaamiseeni ja ominaisuuksiini, jolla luon eniten arvoa toimeksiantajilleni. Pyrin siten jatkossa määrittelemään toimeksiannot paremmin ja sopimaan joustavimpia ehtoja, jotta voisin palvella hieman useampaa toimeksiantajaa, välillä rinnakkain. Enemmän win-win tilanteita.

Teen työni mahdollisimman hyvin, jätän jälkeeni kantavia uria, astun uusille uteliaisuusalueille, kehityn ja kasvan - asenteella menestystä ei voi estää. Ei kun pallo kentälle ja toinen puolierä käyntiin!

#interimmanagement

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Inga taggar än.
bottom of page