top of page

Onko nyt herkkyysanalyysin paikka?

Elämme suhdannehuipulla. Työllisyys kehittyy vahvasti, kisa osaajista on kiivas, pörssikurssit ovat yhdeksän vuoden huipussaan ja aurinkokin on lämmittänyt hellelukemiin jo toista viikkoa. EK:n tuorein suhdannebarometri antaa uskoa hyvien aikojen jatkumisesta, vaikka sää hieman viilenisi nykyisestä. Sijoitusammattilaiset ovat kuitenkin hiljattain alkaneet puhua riskin vähentämisestä, ei kovaan ääneen, mutta silti. Suhdannehuippu on juuri sitä - huippu, joka uhkaa taittua aikanaan.

Talouselämä raportoi parisen viikkoa sitten pörssiyritysten ensimmäisen kvartterin tulosjulkistuksista otsikolla "Tuloskausi jäi pettymykseksi". Tulosjulkaisijoiden kurssireaktiot olivat laskupainotteiset. Yli puolet yhtiöistä jäivät tulosennusteista, joskin hieman yli puolet kasvoivat sekä liikevaihdolla, että liikevoitolla mitattuna. Tuntuva osa (n.40%) supistui.

Kauppalehti vuorostaan raportoi KL-indeksin kehityksestä menneellä viikolla otsikolla "PK-yritykset ovat suhdannehuipulla". Silti, alle puolet tutkituista yhtiöistä kasvavat. Johtunee osittain segmentin rakenteesta. Vähemmistöllä on suoraa vientiä, mutta kuten tiedämme, olemme vientivetoinen talous, joten viennin kehitys vaikuttaa laaja-alaisesti. Kuulimme hiljattain, että tullitilastojen mukaan vientimme supistui maaliskuussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016. Taustalla on onneksi tilastoharha, joten ei huolta. Ensimmäisen kvartterin vienti kasvoi kokonaisuutena vahvasti. Ei kuitenkaan voida unohtaa maailmantalouden epävakaata tilaa.

Huolestuttaa siis pikkasen. Miten käy, jos suhdannekäänne yllättääkin meitä? Mitä jos se kasvava ja meitä parhaiten kannatteleva yrityskanta alkaakin menettää kasvua ja kannattavuutta? Mitä jos se toinen puolikas, joka ei huippusuhdanteen aikanakaan kasva, alkaakin supistumaan reippaammin?

Herkkyysanalyysin paikka?

Jos olet yrityksen hallituksessa tai kuskin paikalla, kannattaa välttää yllätykset ja ottaa selvää ennakoivasti. Selvitä, miten liikevaihdon ja muiden tuloskomponenttien muutokset vaikuttavat yrityksesi tuloksenteko-, lainanhoito-, osingonmaksu- sekä etenkin investointikykyyn. Tulevaisuudesta on ikävä säästää.

Kun tiedät miten yrityksesi reagoi toimintaympäristön muutoksiin, voit varautua ja kehittää toimintaa mahdollisimman kestävälle pohjalle. Kestävimmät yritykset kasvavat varmemmin ja pidempään sekä sietävät heikompaa suhdannetta muita paremmin. Laadi strategiasi mieluiten hyvän sään aikana.

Kesä edessä, jää nähtäväksi, riittääkö hellepäiviä.

#Leadership

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Inga taggar än.
bottom of page