top of page
Christoffer Wasastjerna

Kassaennuste, kasvu- ja käänneyhtiön työkalu #1

Näetkö mihin suuntaan yrityksesi kassa on kehittymässä? Oletko siitä huolissasi?


Jos näet selvästi, huolesi eivät ole läheskään niin aiheellisia kuin jos et näe. Jos näet ja ymmärrät miksi, asialle voi usein tehdä jotain. Se on ennusteen tärkein tehtävä, tarvittaessa herättää hakemaan ratkaisuja kuten säästöjä, sidotun pääoman keventämista tai rahoitusta hyvissä ajoin ja toisaalta varmistamaan varojen riittävyys uusiin investointeihin ja/tai osingonmaksuun.


Likviditeetin hallinta
Kassaennuste

On siis tärkeätä, että ennuste pohjautuu liiketoiminnan realistiseen kehitykseen (usein johdon käsitystä heikompi😉) nojaten alla oleviin liiketoiminnan ajureihin ja niistä johdettuun eheään talousmalliin. Mitä vähemmän toiveajattelua se pitää sisällään sen parempi. Tavoitteet ovat asia erikseen ja niissä pitääkin olla energisoivaa tavoitteellisuutta.


Varsinkin silloin kun markkinoilla tapahtuu muutoksia, kuten ollaan viime vuosina nähty useamminkin, pitää vastaavasti pysyä hereillä ja mahdollisimman pian ymmärtää vaikutukset liiketoimintaan ja viime kädessä kassaan. Positiiviset muutokset ovat tervetulleita kun negatiiviset ei niinkään. Niihin varautuminen on siksi fiksua.


Hyvä tapa ylläpitää sopivaa varautumista on ”heikon skenaarion” ylläpito, joka kuvaa miten käy jos jäädään tavoitteista ja ajantasaisesta ennusteesta eri syistä. Jos ”heikon skenaarion” todennäkösiyys kasvaa merkittäväksi tulee aktivoida vastaavat ratkaisut.


Ratkaisujen kannalta mahdollisimman aikainen toimeenpano vaikuttaa tuntuvasti niiden vaikuttavuuteen, poltettua kassaa kun ei saa enää takaisin. Ratkaisut voi löytyä jokaisen kassavirtalaskelman rivin takana. Ne ovat liiketoimintaan, pääomien sitoutumiseen sekä rahoitukseen liittyviä. Aina on jotain tehtävissä. Sitä mukaan kun asiat konkretisoituvat ja varmistuvat tulee niitä huomioida ennusteessa, joka taas näyttää paremmalta. Tuntuupa hyvältä 🤗

Comments


bottom of page