top of page

OPEX-rakenteen optimointi

  • Writer: Christoffer Wasastjerna
    Christoffer Wasastjerna
  • 3 days ago
  • 1 min read

Jopa menestyvät yritykset joutuvat aika ajoin tarkastelemaan kulurakennettaan kriittisesti. Tämä on luonnollista, varsinkin jos kasvu hidastuu ja kustannukset samalla nousevat – kuten esimerkiksi kevään työehtosopimusneuvottelut lupaavat tuleville vuosille (n. 8%/3v). Palveluyhtiöille se tarkoittaa lähes koko kustannusrakenteen kasvua, jota pitäisi vyöryttää asiakkaiden maksettavaksi ja/tai säästettäväksi, uhkana kannattavuuden aleneminen.


Muutosten ollessa nopeita tai kannattavuuden jo ollessa haastettu, ensimmäisenä reaktiona on nopeiden säästökohteiden etsiminen: markkinointi, henkilöstön juhlat, koulutus ja matkustaminen. Näiden säästötoimien lyhyen aikavälin haittavaikutukset eivät välttämättä tunnu kriittisiltä.


Kun helpot säästöt on tehty, aletaan tutkia kulurakennetta suurennuslasilla, asetetaan tiukempia hankintarajoja, kilpailutetaan toimittajia ja pyritään trimmaamaan kaikkea mahdollista. Myös lomautukset ja mahdolliset irtisanomiset ovat valitettava mutta tarpeellinen osa säästötoimia. Mutta kuinka kauan tämä "vyön kiristäminen" voi jatkua, jos kustannusten nousu on pysyvää ja kasvun edellytykset heikot? 


Toki näin voitamme arvokasta aikaa – aikaa, jonka pitäisi käyttää kannattavuuden kehittämisen kannalta ratkaiseviin toimenpiteisiin. Kannattavuuden parantamisessa on aina muistettava asiakkaan näkökulma. Tukeva ylärivi ja myyntikate on kaiken A ja O. Mikä luo asiakkaalle todellista arvoa? Arvostavatko he jotain sellaista mitä he eivät muilta saa? 


Vastausta tähän ei välttämättä löydy yrityksen seinien sisältä, vaan se on selvitettävä yhdessä asiakkaiden kanssa. Usein huomataan, että olemme sisäisesti luoneet toimintoja ja rakenteita, jotka eivät asiakkaan silmissä ole merkityksellisiä. Nämä rakenteet ovat seurausta liiketoiminnan volyymista ja laajuudesta – pyrkimyksestä palvella lukuisia asiakkaita monipuolisesti. 



Kaikki se, mitä asiakas ei näe tai koe tärkeäksi, kannattaa nostaa rohkeasti kyseenalaistettavaksi. Voimmeko tuottaa saman tai jopa paremman asiakaskokemuksen yksinkertaisemmin ja suoraviivaisemmin? Skaalautuvatko nämä vaihtoehtoiset tavat liiketoimintamme volyymiin ja laajuuteen?


Tunnistamalla ja priorisoimalla toimenpiteitä niiden todellisen vaikuttavuuden mukaan voimme saavuttaa merkittäviä tuottavuus- ja kannattavuusparannuksia, joihin perinteinen "juustohöylä" ei yllä. Kyse ei ole pelkästään tilapäisistä kustannussäästöistä vaan aidon kilpailukyvyn ja jopa kilpailuedun luomisesta.

 
 

© 2024 Capwise. All rights reserved.

  • LinkedIn
bottom of page